PODSUMOWANIE

Start 30 listopada 2019.
Gra w toku!

PODSUMOWANIE

Postprzez Antura » Cz gru 05, 2019 20:06

Antura

Postprzez » Cz gru 05, 2019 20:06

Re: PODSUMOWANIE

Postprzez Antura » Cz gru 05, 2019 20:06

Mój komentarz:

Set uważam ostatecznie za zbalansowany:
Bliźniacy by szybciej poodpadało miasto i ogołem wprowadzili lepsza dynamike (polowanie na nich, ich się ukrywanie i kontakt między nimi). Oczywiście w rzadkim przypadku, który nastąpił tutaj idealnie, bliźniacy mogli zostać też wykorzystani na korzyść miasta. :) Detektyw z 4 interakcjami, 2 miał złe (OC, opryszek), więc na ryzyko.Terror by jakieś słabe zagranie mafii całkiem jej nie pogrążyło (brak linczu, śmierć miasta i niejakie przyśpieszenie do mordu). A leniwy dla skontr-balansowania ilościowego. Tak naprawde brakowało 16 gracza by dać 4 mafie, zwłaszcza że przy 15 nie chciałem ryzykować.

Wyrzucenie Tala:
Idealnie Tal nie powinien zostać wyrzucony po 1 dniu, ale pan się nawet 1 dnia nie zalogował. Gdyby był rolnym to bym restartował całą grę, a wiemy jak niefajne to by było. Liczyłem, że wyjdzie dobrze, ale jednak warzywko się trafiło, a warzywka day1 tolerować nie będę. Jeżei będe jeszcze mistrzował - to bede oczekiwał jakiejs formy dodatkowego kontatku, by tam przypomnieć o rozpoczęciu gry.

Komentarz co do mafii:
1 - Raczej tragiczny dzień Putina (przypomnę to co pisałem na cmentarzu: by brać takie tożsamosci, by ludziom sie dobrze kojarzyły). Mimo jego tragiczności sytuacja nie była wcale zła, ale spanikowano. Jak już wiemy po fakcie: wystarczyłoby, że Anna nie walneła by w Putina (co koniec konców jej nic nie dało, ale o tym dalej), a Putin wraz z Wikingiem w Kiepska gre (gdzie i tak pewnie by głosowali w taki sposób), byłby remis i Putin dopiero nastepnego dnia użyłby zdolności terrorysty.
2 - Tak jak Annka rozegrała 1 dzień raczej bardzo dobrze, tak potem szybka równia pochyła. Drugi dzień nic, zero (auć), a trzeci to tragedia, bo nie dość, że łamanie regulaminu, to tylko podczepianie sie pod to kto kim jest, i tym sposobem zmarnowała nawet podłożenie pod Putina. Niemniej znowu! mafii zabrakło jajec i wystarczyłoby żeby Wiking głosował na jej ratowanie (a koniec końców przyłączenie sie do jej zabicia nic Wikingowi mu nie dało, ale o tym dalej) i byłby remis, czyli znowu 1 ofiara więcej.
3 - Mord na Filipku nadal dla mnie niezrozumiały. Filipek był ekwiwalentem Wikinga w tej grze: niewinny, cichy, mocno w kreacji. Praktycznie siedzieli na tej samej pozycji, co w tym momencie bardzo mocno utrudnia miastu wybór. Dodajmy do tego fakt że Rozwój osobisty po linczu-konfrontacji z Anką miał prawie że oficjalne uniewinnienie, więc bezpiecznie: celować w Rozwój, mniej bezpiecznie - szukać bliźniaka, ale nie w Filipku bo przy braku trafienia jadą oni (on i Wiking) na jednym wozie.

Generalnie przyszłościowo: jak zawsze miała powinna więcej ustalać i mniej na luzaku (co tutaj jest rzadkie, toteż to pisze w swoistej nadziei).

Jak chcecie grać w bliższym czasie - piszcie czy w ogóle są chęci.
Antura

Postprzez Techno Wiking » Cz gru 05, 2019 20:22

gg, ja pierwszy raz w mafii grałem, więc to zawsze jakieś nowe doświadczenie XD

Co do śmierci Anki to strasznie byłem wkurwiony jak zobaczyłem wyniki i szansę na remis, no ale takich rzeczy w 100% się nie przewidzi. Dostałem prikaz, żeby być w Ankę i ostatecznie nie wiem, czy dzięki temu nie utrzymałem się chociaż jeden lincz dłużej, niż w innym przypadku.
Mord na Filipku ostatecznie wyszedł na złe, ale miał jakiś zamysł - w kilku postach ja i Filipek byliśmy uniewinniani, więc miało to podbudować tę narrację. Z drugiej strony rozwazany wtedy też był Bengal, więc chybiony bliźniak o cipki włos.
gg wszystkim tak czy inaczej :)
Techno Wiking

Postprzez Copycat » Cz gru 05, 2019 20:31

A tak cos czulem, ze Kokan to podpucha :)
Copycat

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 20:31

Żeby tylko dało się takie brać takie przyjemniejsze,ale Putin miał być zdecydowanie w mieście,a nie w mafii. :lol: Po prostu nie jest możliwe wybranie odpowiednio dobrej i przyjemnej kreacji do mafii :lol: Los chciał inaczej. I dzień to czułem raczej,że 4 głosy na mnie wiszą około i mogło to przeważyć na moją niekorzyść. Jeden mniej by wisiał to bym może spróbował nawet powalczyć o zmianę zdania miastowych. Zaufałem jednak tutaj Ance, co robić akurat. Dziękuję tym co mnie bronili, zabrakło jednak mi odwagi by przejąć stery i napisać swoje typowe posty. Osobiście najlepiej mi się współpracowało z Wikingiem i jakbym miał być w mafii to na pewno z nim nie z Anką :D. Sam mord na Filipku to był 50/50 bo albo trafi się w bliźniaka albo się przegra. W tym wypadku przy prawdopodobieństwie 50/50 się spudłowało,co ostatecznie przegrało grę. Zresztą sam widziałem ile ustalania było gdy byłem w mafii z Redem i Lowem, gdzie z Redem dość często wymieniałem się informacjami, a z Anką to praktycznie mało dość tego było. Bliźniakom brawa za to,że nie dali za bardzo po sobie poznać,ze mają rolę. Det się nie nagrał,ale że ty Gary go dostaniesz to mniej się spodziewałem, ogólnie cenię sobie aktywnych rolnych,a nie chowających się po kątach.
Po tej edycji czuję,że mnie naszła znowu ochota na mafię :mrgreen:
Władimir Putin

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 20:33

A zapomniałbym link do mafijnego: https://osadagrzybowa.forumoteka.pl/index.html Głównie ja tam pisałem i Techno Wiking potem,a najmniej właśnie z nami Anki było.
Władimir Putin

Postprzez Kiepska gra na telefon » Cz gru 05, 2019 20:36

Uff, w końcu. Całe szczęście nie było czekania do 22 :D

Przede wszystkim, wielkie dzięki Antura za mistrzowanie - cholera, dwa lata czekaliśmy i w końcu się udało. Dodać do tego szopki, które się działy przed tą edycją i fakt, że mistrzowanie było dokładnie takie, jakie powinno być mistrzowanie i wychodzi na to, że jestem dozgonnie wdzięczny :mrgreen:

Co do samej rozgrywki, to najbardziej żałuję, że zostałem odpalony na samym starcie. Prawdę mówiąc kompletnie olałem role, tak że moja śmierć była dla mnie sporym zaskoczeniem, stąd brak testamentu (który i tak nie zawierałby w sobie niczego odkrywczego). Ale że de facto udało się uwalić mafiozo w pierwszym linczu, to przynajmniej mam stuprocentową skuteczność w głosowaniach :lol: Przy okazji okazało się, że kompletnie pojebałem tożsamości i gdyby nie Red, to dalej bym twierdził, że Krecik to Kacper - bo to że Bengal to nie egze to w którymś momencie już sam zrozumiałem (ale dalej będę się upierał, że jego pierwsze posty to był kropka w kropkę Paolo Rivera :D )

O tym jak grali pojedynczy gracze nie chce mi się specjalnie wypowiadać, ale duże propsy dla Technowikinga aka kshaqa, bo debiut jako mafiozo świetny i szanuję kreowanie się. Co prawda w końcówce nieco zabrakło, ale prawda taka, że gdy mafia nie trafiła w bliźniaka w ostatnim mordzie, to gra była już praktycznie nie do ugrania.

Dzięki za grę, odpalamy zapisy i strzelmy jakąś edycję jeszcze przed świętami :mrgreen:
Władimir Putin napisał(a):Zresztą odbywa się walka a tu taki Copycat nie ukrył obecności i sobie obserwuje jak skaczemy sobie do gardeł.
Kiepska gra na telefon

Postprzez Anna Shirley » Cz gru 05, 2019 20:38

Hej,

Dzięki Techno Wiking, grałeś bardzo dobrze i przyczyniłeś się do tego, że zaszliśmy daleko. Gdyby nie moje błędy, to może nawet byśmy wygrali. Gratuluję!

MVP chyba Bengal, świetna gra, pomimo podejrzeń w początkowej fazie gry zachował zimną krew, a potem nawet nie brałem go pod uwagę jako bliźniaka.

Uważam, że zagrałem bardzo słabo. To prawdopodobnie była moja najgorsza edycja ever, bo nie tylko w słaby sposób odpadłem, ale jeszcze zrobiłem kilka błędów (niepotrzebne śmierć Putina, kilka nieudanych mordów, odrzucenie przeczucia i podstawowego zagrania logicznego, które mówiło mi by mordować kokana, bardzo słaba obrona), które być może zdecydowały o porażce całej mafii. W tym składzie powinienem być liderem, a dałem dupy, bo ani nie zagrałem dobrze, ani nie pomagałem pozostałym mafiozom. Przepraszam chłopaki!

Jestem jedynie zadowolony z tego, że pewnie jako pierwszy na forum rozszyfrowałem kim jest koliber, ale i tak za późno. Częścią taktyki było milczenie do czasu testamentu, z nadzieją, że mnie nie wskaże/napisze coś w rodzaju 'niby podejrzany, ale za mało materiału'. Po części też nie miałem czasu rzeczywiście, bo ani w sobotę, ani w niedzielę. Jedynie trochę w poniedziałek, ale też zabrakło chęci. Niestety podjarka już nie ta.

Chcę też się wypowiedzieć o secie - bliźniacy to wbrew pozorom piekielnie mocna rola, zwłaszcza wśród graczy na tak wysokim poziomie skilla. Wbrew pozorom jest to całkowicie losowe, czy mafii uda się ich ustrzelić. Powinna być imo czwarta mafia w tej pozycji.

Dziękuję mistrzowi za prowadzenie i graczom za udział. Pozdro!
Anna Shirley

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 20:39

Przeprosiny przyjęcie tomus.
Władimir Putin

Postprzez Psitoclean » Cz gru 05, 2019 20:40

Antura - dzięki za mistrzowanie, chętnie zagram w kolejnej prowadzonej przez Ciebie edycji. Odblokujesz mafijne?

Antura napisał(a):Raczej tragiczny dzień Putina (przypomnę to co pisałem na cmentarzu: by brać takie tożsamosci, by ludziom sie dobrze kojarzyły).

Myślę, że postać nie ma znaczenia, tak jak na cmentarzu wspomniał Red - Mengele jakoś nie miał problemu z dowodzeniem miastem mimo antypatycznej kreacji. Co jest ważne, to jak się wejdzie w grę. Ja np. jako Goebbels poleciałem nie dlatego, że byłem wstrętnym nazistą, tylko z powodu swojej chujowej, mafijnej gry.
Psitoclean

Postprzez Kiepska gra na telefon » Cz gru 05, 2019 20:42

Pełna zgoda co do MVP dla Bengala, po wyjściu z kreacji praktycznie pewny niewinny, a jednocześnie w ogóle nie podejrzewałbym o rolę.
Władimir Putin napisał(a):Zresztą odbywa się walka a tu taki Copycat nie ukrył obecności i sobie obserwuje jak skaczemy sobie do gardeł.
Kiepska gra na telefon

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 20:43

Więc jakbym miał sie z tobą znowu w mafii spotkać, to mam nadzieję tomus,że więcej będziesz się udzielał na mafijnym i z większą podjarką ^^.
Władimir Putin

Postprzez Anna Shirley » Cz gru 05, 2019 20:47

Anne with an E
mafia123
Anna Shirley

Postprzez Antura » Cz gru 05, 2019 20:51

Ojoj, już otworzyłem mafii forum.
Antura

Postprzez Filipek » Cz gru 05, 2019 20:55

Dziękówa za grę.

Dziękówa za prowadzenie.

Przepraszam, że bluzgałem, ale wcielałem się w tego gamonia ze zdjęcia, więc czułem, że muszę. :mrgreen:

Do zobaczenia wkrótce, mam nadzieję.
I DOBRA SPRAWDŹ TO BO KIEDY JA WCHODZĘ TO DAJE FAJNIE
WIELKI GATSBY? WIELKIE TO BYŁO TO CO WŁOŻYŁEM TWOJEJ PANNIE
Filipek

Postprzez Copycat » Cz gru 05, 2019 20:59

Taka edycja troche na odpierdol w duzym skrocie ;) Przynajmniej trafilem mafie juz pierwszego dnia ;)
Copycat

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 21:01

Ja tam wiem,że zepsułem sobie grę dwoma zbyt mafijnymi postami na starcie i to się ciągnęło ode mnie mocno potem ;)
Władimir Putin

Postprzez BENGAL » Cz gru 05, 2019 21:11

Dzięki Antura za robotę, fajnie się grało i to mistrzowanie ten setup i w ogóle też taki dobry powiew świeżości wprowadziło.

Standardowo jak widzę wiadomość przy rozpoczęciu to podjarka, a jak przeczytałem że bliźniak to się złapałem za głowę, gorzej spasowanej do mnie roli w tej zabawie chyba nie ma. Trochę dało mi to motywacje żeby drugiego dnia gadając samemu do siebie dosyć konkretnie się uniewinnić w oczach wszystkich żeby nie psuć gry bliźniakowi.Totalnie przestrzeliłem z kreacją, nie byłem w stanie grać merytorycznie pisząc w stylu sympatycznego uż. BENGAL. Miasto w linczach i w mordach miało sporo szczęścia, kwestia głosu tu czy tam i kshaq mógłby to jeszcze dowieźć do końca, ja sam oczywiście prędzej zagłosowałbym na Volva niż na niego, co Gary już zauważył na cmentarzu - słuszna uwaga :wink:

Pierwszy raz bardzo bardzo dobrze grało mi się przy tym zakazie tożsamości i to chyba kwestia tego, że wszyscy dookoła tak chętnie tego przestrzegali, grałbym w ten sposób dalej. Ogólnie wydaje mi się, że edycja bardziej udana niż te pare ostatnich sprzed dwóch lat, może to przez tą przerwę tak to odczuwam, było bardzo sympatycznie.

wyróżniłbym jose za bycie chodzącą niewinnością, kshaqa za bardzo bardzo dobre mafiowanie, i Gary za życia jeszcze bardzo mi się podobał, super systematyzował grę, robił dobrą robote dla miasta.
złota malina dla lowridera który nie potrafi grać w wowa i mafie jednocześnie i wybrał gorszą grę

No i proponowałbym rozpisać jeszcze jedną, może na przyszły piątek? Z tą ilością ludzi skończy się też pewnie max do 20 grudnia więc akurat na sezon świąteczny. Mam nadzieję że jeszcze znajdą się jeszcze jacyś chętni którzy tutaj nie grali, bo większość nowych ze ślizgawki i starych wyjadaczy z pf jednak nie zagrała. A jak nie to styczeń.

Pozdrówki
BENGAL

Postprzez BENGAL » Cz gru 05, 2019 21:15

A i graczy nieaktywnych wywalałbym jednak dopiero po pierwszym linczu, tylko i wyłącznie z racji i takiej, że zawsze tak było i niektórzy są przyzwyczajeni do tego, że mogą zacząć grać od dnia drugiego. Tutaj Tal to był ten Mietek ze ślizgawki który w ogóle całą aferę wywołał, szkoda że nie zagrał bo chciałem zobaczyć jak gość grał
BENGAL

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 21:24

@Kacper Pytanie do ciebie i innych co mnie bronili tak przed pierwszym linczem. Jakie przesłanki były,że jednak stanęliście za mną, zamiast jeszcze mocniej mnie dobić,gdyż do końca gry sie nad tym zastanawiałem :D
Władimir Putin

Postprzez BENGAL » Cz gru 05, 2019 21:29

palnąłem kontrowersyjną tezę i czekałem na reakcje otoczenia
BENGAL

Postprzez Filipek » Cz gru 05, 2019 21:33

@kacper, kto to był Tal - zemstakadłuba?
I DOBRA SPRAWDŹ TO BO KIEDY JA WCHODZĘ TO DAJE FAJNIE
WIELKI GATSBY? WIELKIE TO BYŁO TO CO WŁOŻYŁEM TWOJEJ PANNIE
Filipek

Postprzez BENGAL » Cz gru 05, 2019 21:34

Mietek, który założył na slizgawce temat o mafii
BENGAL

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 21:37

Ja tam myślę,że można by założyć zapisy choćby od jutra i dać ludziom czas na rejestrację do piątku. W zależności od setupu to bym dał mord I po I linczu i w tym dniu det by normalnie akurat sprawdzał tak jak zwykle było. Ten setup mafii z I mordem będącym tak jak zwykle zbyt mocno by ją promował.
Władimir Putin

Postprzez Antura » Cz gru 05, 2019 21:39

Władimir Putin napisał(a):Ja tam myślę,że można by założyć zapisy choćby od jutra i dać ludziom czas na rejestrację do piątku. W zależności od setupu to bym dał mord I po I linczu i w tym dniu det by normalnie akurat sprawdzał tak jak zwykle było. Ten setup mafii z I mordem będącym tak jak zwykle zbyt mocno by ją promował.

To jak w ogóle te nadmiarowe mordy 1 dnia się tutaj znalazły w kilku edycjach to dla mnie najwieksza tajemnica.
Antura

Postprzez Psitoclean » Cz gru 05, 2019 21:40

BENGAL napisał(a):A i graczy nieaktywnych wywalałbym jednak dopiero po pierwszym linczu, tylko i wyłącznie z racji i takiej, że zawsze tak było i niektórzy są przyzwyczajeni do tego, że mogą zacząć grać od dnia drugiego.

Popieram, kiedyś Babel tak wywalił przedwcześnie Yogiego, gra startowała bodajże w weekend, kiedy on nie ma czasu, ale założył, że po "przespaniu" pierwszego dnia potem normalnie będzie grał. No ale nie pograł. Tu był to ktoś inny, ale też może by pograł.

Jak dla mnie na wyróżnienie zasługują:
-BENGAL oraz Kokan, którzy ładnie ukryli rolę bliźniaków, choć zrobili to w zupełnie różny sposób. Fajnie, że Kacper nie wpadł w panikę i nie ujawnił się przed pierwszym linczem. Egze grał schowany, ale na tyle czysto, że nikt nie wziął go za glona do zajebania.
-Techno Wiking, bo był najlepszym z mafiozów i grał czysto. Wiele nie brakło tak naprawdę, celniejszy mord i by się to mogło inaczej potoczyć. Miałeś z kolei farta, że to mnie zabiłeś swoją mocą. Miałem zamiar Cię sprawdzić.
-Koliber - podobała mi się jego merytoryczna gra, bez tożsamości, czysta gra w mafię.
-Kiepska gra - za wyłapanie Putina i za bycie na tyle czystym, że zajebał Cię terrorysta, tak mógłby zajebać mnie. :P

BENGAL napisał(a):ja sam oczywiście prędzej zagłosowałbym na Volva niż na niego, co Gary już zauważył na cmentarzu - słuszna uwaga

Uwagę tę poczyniłem nie bez powodu. Dla mnie Krecik był dość mocno niewinny z gry, ale w testamencie go nie uniewinniłem, bo sam się złapałem na takim myśleniu jak Twoje - "to lowrider, powinien dać z siebie więcej". A potem, już po mordzie na mnie, zacząłem czytać tę edycję, gdzie byłem Kariusem i sobie przypomniałem jak mnie atakowałeś za małe zaangażowanie jak na siebie. No więc jeśli gra ruszy kiedyś w niedzielę, czy poniedziałek, to pewnie znów będę grał podobnie, bo będę skupiony na robocie i innych rzeczach i nie chciałbym zostać zlinczowany za to, że nie jestem wkręcony na maksa. W sumie teraz dobrze wyszło: pograłem 2 dni ze sporym zaangażowaniem, a potem mogłem spokojnie pracować, tak to pewnie bym napierdalał nawet z pracy. :mrgreen:
Psitoclean

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 21:42

Antura napisał(a):
Władimir Putin napisał(a):Ja tam myślę,że można by założyć zapisy choćby od jutra i dać ludziom czas na rejestrację do piątku. W zależności od setupu to bym dał mord I po I linczu i w tym dniu det by normalnie akurat sprawdzał tak jak zwykle było. Ten setup mafii z I mordem będącym tak jak zwykle zbyt mocno by ją promował.

To jak w ogóle te nadmiarowe mordy 1 dnia się tutaj znalazły w kilku edycjach to dla mnie najwieksza tajemnica.

Jest wytłumaczenie w sumie, bo normalnie I mord byłby już praktycznie od razu po starcie rozrywki i ktoś by się nie nagrał akurat widząc,że już od razu w niego strzelono, a nawet grać nie zaczął. Dla mnie ten I mord po I linczu to był taki kompromis by dać wszystkim możliwość wpisania się, pokreowania i przede wszystkim pogrania.
Władimir Putin

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 21:43

Gary to miałbym z kim napierdalać wtedy, bo ja bym to samo robił na wykładach :mrgreen:
Władimir Putin

Postprzez Antura » Cz gru 05, 2019 21:46

Władimir Putin napisał(a):
Antura napisał(a):

Jest wytłumaczenie w sumie, bo normalnie I mord byłby już praktycznie od razu po starcie rozrywki i ktoś by się nie nagrał akurat widząc,że już od razu w niego strzelono, a nawet grać nie zaczął. Dla mnie ten I mord po I linczu to był taki kompromis by dać wszystkim możliwość wpisania się, pokreowania i przede wszystkim pogrania.

Nie no - pamietaj, że tutaj gracie tak, że mord jest zawsze co drugi dzień.
To po co w ogóle dawać mord (losowy? Po co losowy mord?) na 0 przed rozgrwyka albo nadmiarowy 1 dnia?
Ciagle ta sama kwestia. Po co taki mord, gdzie nie było gry albo gdzie ludzie dali offtopowe posty w kreajci na wprowadzenie? Nawet nie ma jak polować na ludzi.
[Ewentualnie mozna na czesc, bo czesc chce sie sliznac 1 dnia na nie-grainu i wiecej.]
Ot tylko szybciej sie populacja miasta zmniejsza bez żadnej taktyki, ale to jakby stworzyć 1 dnia jakiegoś bota-gracza i zawsze go zabijać 1 dnia. Wychodzi prawie na to samo ;d

Post-edit: W druga strone to juz tak nie działa. Bo miasto w linczu musi 1 dnia losowo wylinczować. Ale jak duzo osob wybierze mafioze to mafiozo sie broni albo bronia go jego ziomkowie. Jak trafi na rolnego to on tez musi przycisnac mocniej obrone. I to sie nakreca. Tworzy gre. Tworzy poszlaki. I tak dalej. Koniec końców nawet 1 lincz moze nie być losowy przy wykorzystaniu wiedzy z 1 dnia :d
Antura

Postprzez Copycat » Cz gru 05, 2019 21:57

Tak w ogole da sie jeszcze znalezc te edycje z Oczywistym Mafiozo, Lordem Bendtnerem?
Copycat

Postprzez » Cz gru 05, 2019 21:57

Następna strona

Powrót do Edycja XXI - MG: Antura