PODSUMOWANIE

Start 30 listopada 2019.
Gra w toku!

Re: PODSUMOWANIE

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 22:00

Nie no ale akurat jak pamiętam jak zaczyna się gra w mafii, to właśnie mord był w sporej ilości grach na samym początku przed dniem, w którym był I lincz właśnie. Może i nie ma jak polować na ludzie, ale plus dla mafii był taki,że ma jedno zmartwienie mniej na początek. Miasto właśnie na maxa na początek mogło utrudniać mafii robotę,by przypadkiem ktoś mocniejszy lub rolny nie poleciał i to mafia miała główkować, kto ma polecieć. Poza tym ktoś musi na początku odpaść i być tym pechowcem. Odwołam się do prawdziwej mafii,gdzie właśnie zaczyna się grę od mordu i właśnie po części początek gry to robiło się tak jak w mafii na żywo się zaczynało. Tu od paru edycji dano możliwość chociaż właśnie dać offtopowy post,by czasem ktoś nie był zawiedziony,że ledwo gra się zaczęła a już nie żyje.

Do samo MGowania nic praktycznie nie mam,ale wydaje mi się,że forum jest bardziej czytelne,gdy jest 20 postów na stronę niż 30. Terminowe lincze,mordy itd. Praktycznie wszystko chodziło perfekcyjnie.

@Cozmo łap http://witajciewswiecielukasza.phorum.p ... m.php?f=31
Władimir Putin

Postprzez » Cz gru 05, 2019 22:00

Postprzez Antura » Cz gru 05, 2019 22:02

dwołam się do prawdziwej mafii,gdzie właśnie zaczyna się grę od mordu i właśnie po części początek gry to robiło się tak jak w mafii na żywo się zaczynało.

W prawdziwej mafii nie ma reguły.
Są dwa warianty - zaczyna się w trakcie dnia i jest lincz miasta. Albo zaczna się w nocy i jest mord mafii.
Tak samo jak albo się gra z nocami (i mordami), albo nightless lincz dzień po dniu.
Generalnie to też ciekawa sprawa, że tutaj mafia zabija co 2 dzień, a nie codziennie.
Antura

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 22:06

Sporo jest taki ustawień właśnie jak mówisz. Doświadczenie chociaż małe pokazuje,że część jednak ludzi odpadało za punkty w przeszłości, także codzienny mord by zbyt mocno promował mafię, więc postanowiono dawno temu,że lepiej co drugi dzień mord. Ciekawe o ilu ustawieniach tej gry się dowiem :mrgreen:
Władimir Putin

Postprzez Techno Wiking » Cz gru 05, 2019 22:12

BENGAL napisał(a):No i proponowałbym rozpisać jeszcze jedną, może na przyszły piątek? Z tą ilością ludzi skończy się też pewnie max do 20 grudnia więc akurat na sezon świąteczny. Mam nadzieję że jeszcze znajdą się jeszcze jacyś chętni którzy tutaj nie grali, bo większość nowych ze ślizgawki i starych wyjadaczy z pf jednak nie zagrała. A jak nie to styczeń.

Ja nawet bym mógł zagrać, tylko od 18 grudnia jestem zupełnie niedostępny - albo mega sporadycznie - aż do 24 grudnia, więc miałbym tylko 5 dni na rozjebanie was wszystkich XD

A no i dzięki za wyróżnienia, spoko opcja była spróbować sobie zagrać mafiozą, gdyby udało się ustrzelić wcześniej bliźniaka, to mogłoby być trochę goręcej. Na pewno jakieś tam wnioski na przyszłe rozgrywki sobie wyciągnąłem, więc w razie gdybym znów skończył jako parszywy przestępca, to będzie jeszcze ciekawiej :)
Techno Wiking

Postprzez Antura » Cz gru 05, 2019 22:14

Władimir Putin napisał(a):Sporo jest taki ustawień właśnie jak mówisz. Doświadczenie chociaż małe pokazuje,że część jednak ludzi odpadało za punkty w przeszłości, także codzienny mord by zbyt mocno promował mafię, więc postanowiono dawno temu,że lepiej co drugi dzień mord. Ciekawe o ilu ustawieniach tej gry się dowiem :mrgreen:

Tylko że ja tutaj mowie o cały czas nadmiarowym mordzie 1 dnia w przeszłosci gdzie było:
Mafia 1 dzień mord, 2 dzień mord, 4 dzień mord, 6 dzień mord.
A nie o mordowaniu codziennie, bo wiem że tutaj tradycją jest co 2 dzień :D
Antura

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 22:16

Dlaczego tak jest od dłuższego czasu to spytaj lepiej starych wyjadaczy, ja przyszedłem gdy to było akurat, bo tu już moja wiedza napotyka bariery nie do przeskoczenia :D
Władimir Putin

Postprzez Kokan Shiren » Cz gru 05, 2019 22:27

mord pierwszego dnia ma sens jak masz 21 graczy, 5 mafiozów, góra ze 3 nieaktywnych i nie masz roli pokroju bliźniaków/leniwego zabójce, gdzie mógłbyś w ciągu dwóch dni rozjebać pół miasta.
Kokan Shiren

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 22:30

Czy jeszcze terrorystę, który też na początku rozwala coś :D Przy tym setupie, to mieliśmy najlepszy możliwy harmonogram ^^
Władimir Putin

Postprzez Kokan Shiren » Cz gru 05, 2019 22:33

no terrorysta to akurat broń obosieczna, a jego działanie choć korzystniejsze dla mafii niż samo zlinczowanie mafiozy, zaburza proporcje na niekorzyść mafii, bo mafiozów zawsze jest mniej od miastowych :)
Kokan Shiren

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 22:35

Terrorysta to ryzykowna rola, dlatego na mafijnym napisałem poradę,by jeśli kiedykolwiek terrorysta jakimś cudem przeżył do meczówki, to broń boże niech nie używa tej roli. :D
Władimir Putin

Postprzez Rozwój osobisty » Cz gru 05, 2019 22:36

Dziękuję za grę. Antura - dzięki za bardzo dobre mistrzowanie. Miło było coś tam popisać i przeanalizować po dwóch latach przerwy.
Rozwój osobisty

Postprzez Kokan Shiren » Cz gru 05, 2019 22:40

generalnie to nie chciałbym nic nikomu ułatwiać, ale gdybyście przeżyli pierwszy lincz, a w warunkach mafii to w sumie dość łatwe, to już mielibyście zdecydowanie lepsza pozycję wyjściową, co przy ewentualnym zlinczowaniu/zamordowaniu bliźniaka pewnie dałoby wam zwycięstwo.

nie zgadzam się z tezą, że bliżniacy to niewygodna rola dla mafii, akurat tu się tak ułożyło, bo zagraliśmy to dobrze, ale w normalnych warunkach, gdzie nawet drogą prawdopodobieństwa, któryś bliźniak przed fazą finałową leci w linczu/mordzie/za pkt karne jest to rola mocno na korzyść mafii
Kokan Shiren

Postprzez Rozwój osobisty » Cz gru 05, 2019 22:46

Role miastowe są skonstruowane najczęściej tak, żeby być obusieczną bronią, raz wyjdą na korzyść mafii, a raz miastu. Co w sumie jest dobre, bo wtedy stają się ciekawym urozmaiceniem, a nie głównym elementem rozgrywki.

Jak będziemy grać ponownie to proponuję zupełnie inny zestaw, jest kilka ciekawych do wyboru tutaj, bo kiedyś nad tym kminiłem:

viewtopic.php?f=4&t=24

Co tam MG wybierze to będzie, najważniejsze że w ogóle było granie xD
Rozwój osobisty

Postprzez Władimir Putin » Cz gru 05, 2019 22:48

Podbijam propozycję Kacpra,żeby start w przyszły piątek był.
Władimir Putin

Postprzez Sumienie Miasta » Pt gru 06, 2019 12:50

Dzięki za grę i za świetne prowadzenie :)

Rozwoju osobisty, ja tylko powiem, że zestaw z barmanem i mścicielem uważam za słaby z prostego względu - głównym zadaniem barmana jest ochrona rolnych. Dlatego wg mnie jeśli ma być barman, to powinno być jeszcze min. dwóch miejskich rolnych.
Tak samo średnio mi się podoba zestaw barman + bliźniacy, bo bliźniacy nie są aż tak mocną rolą. Dodałbym obok nich coś innego, a barmanowi dołożył jakieś inne role do kompletu.
Sumienie Miasta

Postprzez Rozwój osobisty » Pt gru 06, 2019 17:29

Nie chciałem zestawu barman + przykładowo detektyw, bo jeśli jest jakiś spalony mafioza na mieście to detektyw jest nietykalny do końca edycji i będzie sobie radośnie sprawdzał graczy. Za duża władza rolnych. Z tym mścicielem rola staje się raczej taką "przeszkadzajką" dla mafii, która nie może mordować mocno niewinnych graczy/mocnych graczy, co też już jest dużym plusem dla miasta. Zawsze wychodziłem z założenia, że role powinny być dodatkiem do gry, a nie czymś tę grę definiującym. Można kiedyś zagrać na "rolny rozpierdziel" gdzie role miałyby kluczowe znaczenie dla rozgrywki, opcje są różne. Zresztą róbcie jak chcecie, to były moje zestawy gdy mistrzowałem, to sobie wymyśliłem co mi się tam podobało xD Teraz ktoś inny mistrzuje to i niech sobie wybiera setup.
Rozwój osobisty

Postprzez Władimir Putin » Pt gru 06, 2019 18:32

Z drugiej strony mściciel może czasem osłabić miasto doprowadzając na przykład do meczówki ( XVIII edycja).
Władimir Putin

Postprzez Władimir Putin » Pt gru 06, 2019 18:33

Chociaż tam to od pierwszego sprawdzenia wiedzieliśmy kto jest mścicielem i się specjalnie trzymało go jak najdłużej xD.
Władimir Putin

Postprzez Kiepska gra na telefon » Pt gru 06, 2019 18:34

Nie no, nie jest nietykalny do końca edycji, bo barman nie może upić tej samej osoby dwa razy z rzędu. No ale to szczegół, bo ogólnie mam podobnie jak Ty i nie bardzo mnie cieszy nadmiar ról, dlatego zresztą nigdy nie wciągnąłem się w epic. Z drugiej strony, jeśli tylko będzie możliwość, to zawsze się na mafię zapiszę, także proszę się nie przejmować i edycję ustalać zgodnie z własną fantazją :D
Władimir Putin napisał(a):Zresztą odbywa się walka a tu taki Copycat nie ukrył obecności i sobie obserwuje jak skaczemy sobie do gardeł.
Kiepska gra na telefon

Postprzez Rozwój osobisty » Pt gru 06, 2019 20:13

Ano rzeczywiście :D Tak czy siak, role są spoko, ale żeby nie przyćmiły głównego elementu rozgrywki, pisania, kłótni, dyskusji itp. :P
Rozwój osobisty

Postprzez Psitoclean » N gru 08, 2019 11:51

Władimir Putin napisał(a):Do samo MGowania nic praktycznie nie mam,ale wydaje mi się,że forum jest bardziej czytelne,gdy jest 20 postów na stronę niż 30.

Biorąc pod uwagę, że forum strasznie muli, to uważam, że 30 postów na 1 stronie jest lepszym rozwiązaniem. Im mniej przeklikiwania się, gdy chce się coś znaleźć lub przeanalizować, tym lepiej.
Psitoclean

Postprzez BENGAL » So kwi 11, 2020 14:47

KOLEJNA EDYCJA :

JUTRO 12.04 GODZINA 18

https://mafiacorner.boards.net/members
BENGAL

Postprzez johnyspringer » Śr maja 13, 2020 13:18

hahahahah
johnyspringer

How To Write An Essay In APA Format?

Postprzez essaybasics » Wt lut 21, 2023 16:54

Essaybasics makes the essay writing process easier for busy students Today, our essay writing service is considered the best, and we have hired qualified, skilled and experienced academic writing experts from across the globe.

How To Write An Essay In APA Format?
essaybasics

What is the Best Essay Writing Service?

Postprzez essaybasics » Śr lut 22, 2023 20:37

Essaybasics makes the essay writing process easier for busy students Today, our essay writing service is considered the best, and we have hired qualified, skilled and experienced academic writing experts from across the globe.

What is the Best Essay Writing Service?
essaybasics

Postprzez Anna Shirley » Cz maja 04, 2023 21:17

Witam
Anna Shirley

Postprzez frytki » Pn lip 10, 2023 16:00

no siema
frytki

Top Rated Phoenix Carpet Cleaning

Postprzez Dallasmaync » Pn mar 04, 2024 21:20

Highly recommend this Phoenix carpet cleaner for their fast and friendly service!
Phoenix carpet cleaners 85011!
A sprinkle of clean, a dash of serene.
Dallasmaync

Продажи в Etsy

Postprzez Evelynbib » Cz mar 21, 2024 22:44

Увеличим Ваши продажи в Etsy. Pinterest + SEO+II https://pint77.com Даю Гарантии Заказчику + Artificial intelligence in action - Clip Art and Digital Image.
Evelynbib

Продажи в Etsy

Postprzez Evelynbib » Cz mar 21, 2024 22:44

Увеличим Ваши продажи в Etsy. Pinterest + SEO+II https://pint77.com Даю Гарантии Заказчику + Artificial intelligence in action - Clip Art and Digital Image.
Evelynbib

Postprzez » Cz mar 21, 2024 22:44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Edycja XXI - MG: Antura